Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Alkan Canbay'ın katıldığı Cem Arslan tarafından düzenlenen ''DEMİR ÇELİK FABRİKALARI SU ARITMA TESİSLERİ'' konulu canlı yayın söyleşisinin ilk kısmının basın bülteni.

Şirket olarak demir çelik başta olmak üzere, petrokimya,tekstil,tarım,turizm ve içme suyu ihtiyacı olan her yerde arıtma tesisi üzerine çalışmalarımız var.

Asıl uzmanlığımız çevre teknolojileri olmakla beraber,aslında sadece su arıtma tesisleri kurmuyoruz. Bunun içerisinde bir çok bileşen var. Çünlü elektromekanik bir iştir su arıtma. Bu yüzden sadece çevre mühendisliğini ya da elektrik veya makine mühendisliğini ilgilendiren değil, tüm bunların birbirini tamamlayan bir ekip çalışması ile oluşturduğu komplike bir iş. Soğutma sistemleri,eşanjör devreleri,sürkülasyon devreleri,MCC ve PLC panoları,bunlara ait yazılımlar,inşaat dahil borulama dahil,çelik konstrüksüyon dahil tamamını kapsayan komple anahtar teslim su arıtma tesisleri yapıyoruz.

Aslında yaptığımız işin özeti ''toplam su yönetimi'' Bu neyi kapsıyor peki? Atık su arıtma,atık suyun geri kazanımı,deniz suyunun arıtılması,çevre kirleticilerin tamamının arıtılması.. arıtma dediğimiz zaman aslında emisyon da aklımıza geliyor. Karbon salınımının azaltılması gibi örenklerin tamamı çevre teknolojilerini ilgilendiriyor.

Biz labaratuar hizmetleriyle beraber suyun şartlandırılması ve arıtılmasıyla, kaynağından sonuna kadar tamamını yaptığımız için,evet buna ''toplam su yönetimi'' diyebiliriz.

Bir fabrikanın toplam su ihtiyacı ve geri kazanımının enerji yönetimiyle beraber, karbon ayak izinin azaltılmasıyla birlikte tamamını kapsıyor diyebiliriz.

Ülkemizde de örnekleri fazla olmakla beraber bir çok ülkede demir çelik fabrikaları yer altı sularının azalmasından dolayı deniz suyu arıtmayı tercih etmeye başladılar.

Biz şu anda örnek vermek gerekirse İzmir Demir Çelik'te suyu denizden karşılıyoruz. Bunu bir çok firma yapıyor çünkü artık tek kaynak deniz suyu olmaya başladı. Şu anda dünyada bu oran %40-45 seviyelrinde fakat gün geçtikçe bu oranın %80-90 seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. Kısacası denizden almaktan başka şansımız kalmıyor artık..

Bu bağlamda prosesler de değişkenlik gösteriyor. Deniz suyu osmozlarında %40-50 verimlilikle çalışıyorsunuz. Yani 100 birim su çekiyorsanız 60'ını denize tekrar göndermek zorundasınız. Bir de direkt soğutmalar var,bir çok firmanın kullandığı bir yöntem olmakla beraber ben buna çok karşıyım. 50.000 m3/h soğutma kuleniz varsa suyu denizden alıyorsunuz,tek dönüş soğutup denize tekrar gönderiyorsunuz. Nükleer tesisler için de böyle,onlarla da çalışıyoruz.Ancak onlardaki debi çok yüksek. Çevreye zararlarının olmaması için ellerinden geleni yapıyorlar fakat saatte yaklaşık 1 milyon m3 su çektikleri için deniz ekolojisine etkileri ister istemez oluyor. Biz aynı zamanda imalatçı bir firmayız. Şu an Adana'da 3600 m2 ofis alanı,yaklaşık 10.000 m2 kapalı alana sahip yeni merkezimizde faaliyet gösteriyoruz. Atölyelerimiz,depolarımız hepsi aynı yerde. MCC panolarından tutun filtrasyonlara,osmozlar,tanklar ve seperatörlere kadar atık su ekipmanları dahil bütün imalatları yapabiliyoruz.

Biz aynı zamanda bir mühendislik firmasıyız. Şirketimizde 60'ın üzerinde mühendis çalışıyor. Ayrıca Adana'da yaklaşık 7 adet atölye ile çalışıyoruz. İmalat resimlerini oluşturup üretim ve kontrollerini takip ediyoruz. Şu anda demir çelik sektörüne 130 adet filtre üretiyoruz. Filtrasyon yatırımları da oldukça arttığından dolayı bu alanda yoğunluğumuz da oldukça artarak devam ediyor.

Bizim tesislere bakış açımızı düşünecek olursak, kısaca bir su tesisinde ihtiyaç olabilecek bütün devreyi tamamlıyoruz. Tüm statik ve mekanik hesaplamalarını ve projelerini hazırlayıp çelik konstrüksüyonları dahil çalışmalarını hazırlıyoruz. İnşaat kısmına katılmıyoruz sadece. Bununla beraber bir çok firmanın gelrilerini biz yapıyoruz. Su tesislerinden başlayıp ilgili makinelerine kadar olan tüm galerilerini, kablo galerileri dahil tasarımlarıyla beraber yapıyoruz.

Özetlemek gerekirse siz bize bir iş veriyorsunuz ve sadece su değerlerini ve su debilerini söylüyorsunuz. Geriye kalan hiç bir işe karışmıyorsunuz.